Burn out: μπορεί να είναι μία ευκαιρία για αλλαγή?

Burnout: Μπορεί να είναι μία έκκληση για βοήθεια?Μπορεί να είναι μια ευκαιρία; Μπορεί το life coaching να βοηθήσει στην επιστροφή της ισορροπίας?

Η σύντομη απάντηση σε όλα είναι ΝΑΙ!

Τι είναι όμως το Burnout;

Δεν πρόκειται για μία κλασική ασθένεια, που εύκολα προσδιορίζεται, διότι έχει μεγάλη ποικιλία συμπτωμάτων.

Η κατάσταση συχνά ξεκινά χωρίς να είναι ορατή ως κίνδυνος και χειροτερεύει με την πάροδο του χρόνου καθώς ένας μεγάλος αριθμός προειδοποιητικών σημάτων αγνοήθηκαν.

Έχει διάφορες φάσεις και ανάλογα με το στάδιο τα συμπτώματα είναι διαφορετικά. Χαρακτηριστικά σημάδια είναι το έντονο στρες, η κατάθλιψη, η επιθετικότητα, το άγχος, η κατάθλιψη, αλλά και η έντονη δυσαρέσκεια, η μειωμένη απόδοση, καθώς και η απόσυρση και η μειωμένη όρεξη για ζωή.

Το ζήτημα είναι πως αυτά τα συμπτώματα συνδυάζονται με ένα αίσθημα αδυναμίας και εγκατάλειψης. Πιστεύετε πως έχετε χάσει μερικώς ή εντελώς τον έλεγχο της ζωής σας.

Οι άνθρωποι που παθαίνουν burn out, συχνά αισθάνονται αβοήθητοι. Μοιάζουν να έχουν χάσει τον εαυτό τους. Αυτού του είδους η εξουθένωση, μπορεί να περιγραφεί ως ένα είδος «έκκλησης για βοήθεια» που μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε πως κάτι πρέπει να αλλάξει στη ζωή μας.

Από την άλλη πλευρά, τα καλά νέα είναι πως αν νιώσουμε ποτέ αυτή την αίσθηση της αδυναμίας και του αβοήθητου, μπορούμε να επανέλθουμε σύντομα σε ισορροπία.

Αποδεχόμενοι ότι πρόκειται για ένα «κάλεσμα για βοήθεια» του σώματός, μας επιτρέπεται να βρούμε μια θετική διέξοδο από το αδιέξοδο. Μπορεί να είναι μια διαδικασία ανανέωσης και προσωπικής ανάπτυξης και να οδηγήσει σε περισσότερη εκπλήρωση και μια πιο ευτυχισμένη ζωή.

Ένας life coach, μπορεί να υποστηρίξει τον άνθρωπο να διαφύγει από αυτή την κατάσταση.

Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα, είναι να μάθει τους λόγους της κατάστασης που βιώνει. Γιατί μπορεί να αλλάξει μόνο αυτό που αναγνωρίζεται και ονομάζεται.

Η μη εύρεση των πραγματικών λόγων για την κατάσταση, θα απαλλάξει απλώς κάποια από τα συμπτώματα, χωρίς όμως να γίνει εντατική εργασία στην αναζήτηση της ρίζας του προβλήματος.

Μόλις μάθουμε τι οδήγησε σε αυτήν την (φαινομενικά) απελπιστική κατάσταση, μπορούμε να βρούμε βιώσιμους, αποτελεσματικούς τρόπους εξόδου.

Στη διαδρομή αυτή , το να είστε απόλυτα ανοιχτοί και ειλικρινείς, είναι κομβικής σημασίας. Ειλικρίνεια στην ανάλυση από τον life coach, αλλά πάνω απ ‘όλα η ειλικρίνεια η δική σας απέναντι στον εαυτό σας, που κινδυνεύει να εξουθενωθεί.

Όλα ξεκινάνε με την αυτοπαρατήρηση. Μέσα από ερωτήσεις, εσείς οι ίδιοι ελέγχετε την τρέχουσα κατάσταση σας, σχετικά με τις σωματικές, συναισθηματικές και συμπεριφορικές επιδράσεις. Έτσι σχηματίζεται μια πρώτη εντύπωση, στοιχείο που μας επιτρέπει να κάνουμε απολογισμό της κατάστασης σας και των συγκεκριμένων συμπτωμάτων και προβλημάτων σας.

Συχνά αυτή η ανάλυση αποκαλύπτει ότι ένας σημαντικός, αν όχι ο πιο σημαντικός παράγοντας που οδήγησε στο burn out, είναι η έλλειψη αυθεντικότητας και ελευθερίας στη ζωή σας. Πιο συγκεκριμένα, διαπιστώνεται ότι συχνά παραμελήθηκε η άσκηση της απαραίτητης αυτοκριτικής και η αμφισβήτηση των λεγόμενων «νόμων και κανόνων» καθώς και της συμπεριφοράς κάποιου.

Συνειδητοποιείτε ότι δεν κατάφερατε να προχωρήσετε δυναμικά ή να λάβετε τις απαραίτητες αποφάσεις, λόγω της ακαμψίας σας ή επειδή έπρεπε να τηρήσετε ένα συγκεκριμένο σχέδιο. Η κακή αυτο-φροντίδα, η μη αμφισβήτηση της συμπεριφοράς κάποιου ή ορισμένων κανόνων της κοινωνίας οδήγησαν στην τρέχουσα κατάστασή σας.

Η αυτογνωσία είναι το κλειδί

Η σύγχρονη κοινωνία, είναι μία κοινωνία επιδόσεων. , Είμαστε ιδιαίτερα εκτεθειμένοι και υπό παρατήρηση λόγω της συνεχούς διαθεσιμότητας και παρουσίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η πίεση λοιπόν, να λειτουργούμε τέλεια και να μην δείχνουμε αδυναμίες ή λάθη γίνεται όλο και μεγαλύτερη.

Πιο συγκεκριμένα, η πίεση για απόδοση και συμμετοχή σε μια συγκεκριμένη ομάδα συχνά οδηγεί στην καταστολή της ατομικής άποψης για τον κόσμο. Και αυτό έχει ως αποτέλεσμα, η αυτοαντίληψη να αποδυναμώνεται και να καταστέλλεται όλο και περισσότερο.

Αυτό οδηγεί τους ανθρώπους να απομακρυνθούν από έναν εγγενώς ελεγχόμενο τρόπο ζωής (ανάλογα με τη φύση τους) σε έναν εξωτερικά ελεγχόμενο (καθορισμένο από εξωτερικούς παράγοντες), το οποίο μακροπρόθεσμα, οδηγεί σε αποξένωση από τον πραγματικό εαυτό του.

Με άλλα λόγια, ο άνθρωπος φτάνει στο σημείο, όπου η εξέταση και η παρουσίαση του εαυτού του, ξεκινώντας από το να φοράει τα «σωστά» ρούχα, αλλά και επιλέγοντας τους «σωστούς» φίλους, τα χόμπι και το επάγγελμα, να βασίζεται σε ένα σύστημα αξιών που μαθαίνεται και προσδιορίζεται από έξω (κοινωνία).

Μπορεί να φτάσουμε και στο σημείο που η ουσία και οι ανάγκες μας δεν γίνονται πλέον αισθητές. Όλες οι αξίες, ιδέες, κανόνες και προοπτικές που είναι κοινωνικά αποδεκτές γίνονται αντιληπτές ως δικές μας. Με άλλα λόγια :

Έχουμε χάσει τον εαυτό μας.

Σιγά σιγά, οι δυνάμεις, οι ικανότητες, οι δυνατότητες, οι επιθυμίες και οι ανάγκες μας καταστέλλονται όλο και περισσότερο και στο τέλος, δεν γίνονται πλέον αντιληπτές.

Και το χειρότερο, πιστεύουμε ότι αυτός ο μη αυθεντικός τρόπος ζωής είναι τελικά πιο εύκολος και πιο ευχάριστος επειδή είναι λιγότερο συγκρουσιακός.

Το αντίθετο όμως συμβαίνει. Καταπιέζοντας τις παρορμήσεις μας, η συναισθηματική πίεση, η επιθετικότητα και η αυτο-επιθετικότητα συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου. Αυτό σας στερεί τη δύναμη και τελικά οδηγεί σε ανεπιθύμητη και όλο και πιο ανεξέλεγκτη συμπεριφορά.

Σταδιακά λοιπόν, αρχίζει η αποχώρηση από την κοινωνία. Η αποξένωση από μόνη της αυξάνει το άγχος και γίνεται όλο και πιο αφόρητη η πίεση. Η πλήρης απώλεια ελέγχου οδηγεί στην απομόνωση και τελικά στην κατάρρευση της ψυχής.

Το burn out φαίνεται να είναι το πολύτιμο κάλεσμα για βοήθεια από την ψυχή μας για να σταματήσει επιτέλους αυτός ο φαύλος κύκλος και να προβληματιστούμε ξανά για τον εαυτό μας. Στην καλύτερη περίπτωση, μετά το life coaching, θα ζήσουμε τη ζωή που αντιστοιχεί στον εαυτό μας. Η ανάρρωση από το burn out είναι δυνατή μόνο εάν έχουμε επίγνωση αυτών των γεγονότων.

Το Burn out είναι η ευκαιρία για να πατήσετε το κουμπί επαναφοράς πριν γίνουν χειρότερα πράγματα. Στο life coaching, οφείλει κάποιος για να βοηθήσει, να είναι πολύ προσεκτικός και πάνω απ ‘όλα, να μην υποσχεθεί μη ρεαλιστικές λύσεις “short cuts”.

Το Burn out δεν προέκυψε από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά σε μια μεγαλύτερη περίοδο όπου το άτομο έχασε τον εαυτό του όλο και περισσότερο.

Επομένως, μια λύση πρέπει να αναπτυχθεί βήμα προς βήμα πολύ προσεκτικά και κυρίως χωρίς καμία πίεση χρόνου.

Η πραγματοποίηση των απαραίτητων αλλαγών γίνεται σταδιακά. Ξεκινώντας από την αυτοπαρατήρηση, τον απολογισμό της τρέχουσας κατάστασης, οδηγούμαστε στην συμπερίληψη των ευρημάτων σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης.

Ενσωματώνουμε σταδιακά στην καθημερινή ζωή, φάσεις χαλάρωσης (π.χ. μέσω χόμπι, διαλογισμού, προπόνησης ή γιόγκα) .

Με επίγνωση, μαθαίνουμε να κοιτάμε τα βήματά μας και να τα κατευθύνουμε συνειδητά. Η ευθυγράμμιση της εσωτερικής μας αξιολόγησης με το εξωτερικό είναι ένα κρίσιμο βήμα για την ελαχιστοποίηση του άγχους στη ζωή.

Όταν ξαναβρούμε χώρο για ελιγμούς και ενέργεια με αυτόν τον τρόπο, σταδιακά ενισχύεται η αίσθηση ότι έχουμε ξανά περισσότερο έλεγχο στη ζωή μας. Η αυστηρή σειρά προτεραιοτήτων απελευθερώνει το άγχος και την αίσθηση ότι δεν κάνουμε ποτέ αρκετά. Μαθαίνουμε να κάνουμε πάντα το σωστό πράγμα την κατάλληλη στιγμή.

 Ο τελικός στόχος είναι να διατηρηθούν τα αποτελέσματα μακροπρόθεσμα και να αποφευχθούν αναποδιές.

Εάν κάνουμε τον αληθινό μας εαυτό τη βάση των αποφάσεων και των ενεργειών μας, ζούμε μια ευτυχισμένη ζωή, χρησιμοποιώντας τις ιδιότητες που μας φέρνουν χαρά, οι πράξεις και τα καθήκοντά μας γίνονται χωρίς άγχος και χρησιμοποιούμε λιγότερη προσπάθεια για να επιτύχουμε καλύτερα αποτελέσματα.

Το ενεργειακό μας ισοζύγιο είναι πάντα θετικό και μας επιτρέπει να αντιμετωπίζουμε πολλές προκλήσεις με χαλαρό και ήρεμο τρόπο. Δεν χρειάζεται να φοβόμαστε ότι χάνουμε τον εαυτό μας.

Προσοχή όμως: Η ζωή μας ιδανικά, είναι μια συνεχής διαδικασία ανάπτυξης που μας οδηγεί τελικά στην καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας.

Ωστόσο, αυτό δεν το επιτυγχάνουμε εντελώς μόνοι μας, αλλά σε αλληλεπίδραση με το (κοινωνικό) περιβάλλον μας. Αυτό το περιβάλλον μας χρησιμεύει ως καθρέφτης (ανατροφοδότηση & αντίληψη) και διασφαλίζει ότι δεν θα χάσουμε τον εαυτό μας στην εγωκεντρικότητά μας.