3 λόγοι που υποτιμούμε την ευτυχία μας

Μη βιαστείς να σχολιάσεις τον τίτλο. Μην αντιδράσεις κατευθείαν και πεις όχι, δεν είναι αλήθεια, κανένας δεν υποτιμά την ευτυχία του. Όλοι τη θέλουν και την επιδιώκουν.

Και εγώ έτσι νόμιζα. Θεωρούσα ως δεδομένο ότι όλοι την αποζητάμε. Ότι κάθε δράση μας εκεί θέλει να καταλήξει, γιατί διαφορετικά θα έπρεπε να δεχτώ ότι υπάρχουν και πράξεις μας που επιθυμούν τη δυστυχία μας, ή ένα τίποτα, δεν ξέρω. Που και το τίποτα, δύστυχο μου ακούγεται.

Οι γιορτές έφυγαν και μαζί και αυτή η συνήθεια να ανταλλάξουμε δώρα με τους δικούς μας ανθρώπους. Θεωρώντας δεδομένο ότι πολλές γιορτές δεν έγιναν, τραπέζια αναβλήθηκαν, συναντήσεις ακυρώθηκαν, συμπεραίνω ότι και τα δώρα που δόθηκαν ήταν λιγότερα και φέτος.

Και η ευτυχία όμως είναι ένα δώρο για εμάς. Πρέπει να το εξετάσει προσεκτικά κανείς αυτό, ότι η ευτυχία είναι ένα δώρο. Έχει τόσα πολλά θετικά αποτελέσματα και οφέλη σε εμάς. Στην απόδοση μας, στον αλτρουισμό μας, στην πραγματικότητα μας ακόμα και στην αντικειμενικότητα μας. Σε μία έρευνα του καθηγητή ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, Yaacov Trope, έδειξαν ότι οι άνθρωποι είμαστε πιο αντικειμενικοί, πιο ικανοί να χειριστούμε την αλήθεια, όταν είμαστε ευτυχισμένοι. Κι όμως παρόλα αυτά φαίνεται πως πολλοί από εμάς δεν έχουμε σε εκτίμηση την ευτυχία. Σου παραθέτω 3 λόγους για αυτό.

Ο πρώτος λόγος που την υποτιμούμε είναι οι αρνητικές πεποιθήσεις που έχουμε γύρω από αυτή. Μπορεί να πιστεύουμε ότι η ευτυχία θα μας κάνει τεμπέληδες, ή ότι θα μας κάνει εγωιστές ή ότι είναι φευγαλέα. Η αλήθεια όμως είναι, πως όλες αυτές οι πεποιθήσεις είναι λανθασμένες. Η ευτυχία μας κάνει πραγματικά περισσότερο επιτυχημένους, πιο αλτρουιστές και δεν χρειάζεται να είναι φευγαλέα.

Ο δεύτερος λόγος που υποτιμούμε την ευτυχία είναι επειδή δεν την προσδιορίζουμε με συγκεκριμένους όρους. Έχει αποδειχθεί πως όταν κάτι δεν είναι καθορισμένο με σαφήνεια, τείνουμε να το υποτιμήσουμε. Και αυτό συμβαίνει εξαιτίας ενός φαινομένου που ονομάζεται “επίδραση ρευστότητας”. Τι λέει αυτό το φαινόμενο? Πως μας αρέσει κάτι περισσότερο όταν το καταλαβαίνουμε εύκολα. Υπάρχει μια ωραία ιστορία που ταιριάζει σε αυτό το σημείο, για να καταλάβουμε τι θα πει το ότι μας αρέσουν περισσότερο αυτά που καταλαβαίνουμε πιο εύκολα.

Ήταν λοιπόν κάποτε ο Mulla Nasrudin και έψαχνε κάτι απελπισμένα κάτω από τη λάμπα του δρόμου. Ένας περαστικός τον παρατήρησε και τον ρώτησε:Τι ψάχνετε? Ο Mulla είπε, έχω χάσει το γαμήλιο δαχτυλίδι μου και η γυναίκα μου θα με σκοτώσει αν το ανακαλύψει. Ο άντρας συμπόνεσε αμέσως τον Mulla και επειδή ήταν και ο ίδιος παντρεμένος άρχισε να βοηθά τον Mulla, ψάχνοντας και αυτός για το δαχτυλίδι. Σύντομα, δύο ακόμα περαστικοί, μπήκαν στην αναζήτηση. Και αυτοί ήταν πρόθυμοι να τον βοηθήσουν, γιατί ήταν επίσης παντρεμένοι και μπορούσαν εύκολα να φανταστούν την κατάσταση του Mulla. Μετά από περίπου δέκα λεπτά αναζήτησης, ένας εκ των ανδρών στο πάρτι σηκώθηκε προς τον Mulla και τον ρώτησε, πού χάσατε ακριβώς το δαχτυλίδι; Και ο Mulla είπε, ω, εκεί μέσα στο δάσος, δείχνοντας ένα δάσος περίπου 50 μέτρα μακριά. Οι τρεις άντρες έμειναν έκπληκτοι και ρώτησαν το Mulla από κοινού, γιατί τότε ψάχνετε για το δαχτυλίδι εδώ; Και ο Mulla, ατάραχος τους απάντησε: ω, μα γιατί μπορούμε να δούμε πιο εύκολα εδώ κάτω από τη λάμπα του δρόμου. Εκεί, είναι σκοτεινά και είναι πολύ δύσκολο να το δούμε!

Η ιστορία μας δείχνει, πώς έχουμε την τάση να επικεντρωνόμαστε σε πράγματα που μπορούμε να δούμε πιο καθαρά.

Με τον ίδιο τρόπο που εκτιμούμε πράγματα που μας φαίνονται πιο ορατά και επεξεργάσιμα, υποτιμούμε και πράγματα που είναι δύσκολο να δούμε και να επεξεργαστούμε. Είναι πιθανό να υποτιμήσετε την ευτυχία εάν εσείς οι ίδιοι δεν είστε ξεκάθαροι για το τι σημαίνει για εσάς. Με άλλα λόγια, ένας μεγάλος λόγος που υποτιμούμε την ευτυχία είναι επειδή δεν έχουμε άμεσα διαθέσιμο έναν σαφή ορισμό της ευτυχίας.

Υπάρχει και ένας τρίτος λόγος για τον οποίο υποτιμούμε την ευτυχία.

Έχει παρατηρηθεί στους ανθρώπους ότι συχνά ξεχνάμε αυτό που θέλουμε τελικά στη ζωή, και καταλήγουμε να κυνηγούμε τα μέσα που χρειάζονται για να αποκτήσουμε αυτό που τελικά θέλουμε. Τα χρήματα είναι ένα κλασικό μέσο. Από μόνα τους, τα χρήματα έχουν μικρή αξία, είναι απλά κομμάτια χαρτιού. Ο μόνος λόγος που θέλουμε χρήματα είναι επειδή μπορεί να μας βοηθήσουν να πάρουμε άλλα πράγματα όπως ένα σπίτι ή να πάμε διακοπές, ή ένα φάρμακο ή βιβλία. Αλλά πολλοί από εμάς φαίνεται να το ξεχνάμε αυτό και αρχίζουμε να κυνηγούμε τα χρήματα σαν ήταν ο τελικός στόχος. Και αυτό μας αποσπά από την ευτυχία.

Άλλοι στόχοι που μας εκτρέπουν από τον βασικό στόχο, είναι για παράδειγμα το να επιθυμούμε να γίνουμε διάσημοι. Και το χειρότερο είναι ότι τις περισσότερες φορές δεν συνειδητοποιούμε καν ότι θυσιάζουμε την ευτυχία για χάρη αυτών των άλλων στόχων. Το αντιλαμβανόμαστε πολύ αργότερα, σε μια στιγμή αυτοπαρατήρησης, πως δεν υπήρξαμε ποτέ ευτυχισμένοι σε αυτό το ανελέητο κυνηγητό του μέσου.

Δεν θα σου δώσω οδηγίες σε αυτό το άρθρο. Πως να μην υποτιμάς την ευτυχία σου και άλλα παρόμοια. Όχι. Δεν χρειάζεσαι οδηγίες η αλήθεια είναι. Μέσα σου έχεις όλες τις απαντήσεις και τις σωστές κινήσεις. Απλά παρατήρησε. Παρατήρησε τον εαυτό σου, τη ζωή σου, αν παραγκωνίζεις την ευτυχία σου με αυτούς τους τρόπους. Και από εκεί, από την παρατήρηση, θα έρθουν οι απαντήσεις μόνες τους. Το ίδιο και η ευτυχία σου.