Μπορώ να αυξήσω τη δημιουργικότητα μου?

Πώς γίνεται κανείς δημιουργικός;

Μήπως έχει να κάνει με το πόσο έξυπνος είναι; Ή αν γεννήθηκε δημιουργικός; Και μπορεί άραγε να αλλάξει το πόσο δημιουργικός ή πόσο έξυπνος είναι; Αυτές είναι μερικές καλές ερωτήσεις και στο να τις απαντήσουμε, βρίσκεται η βάση του άρθρου.

Πρώτα απ ‘όλα, η δημιουργικότητά μας είναι κατά ένα μέρος, βασισμένη στην εγγενή μας νοημοσύνη. Και, όπως και με την νοημοσύνη, μπορούμε να αλλάξουμε και να βελτιώσουμε αυτό που έχουμε εκ φύσεως. Μπορούμε να μάθουμε μέσω της εκπαίδευσης και των εμπειριών μας και να γίνουμε πιο έξυπνοι. Και έρευνες έχουν αποδείξει ότι μπορούμε επίσης να αναπτύξουμε τη δημιουργικότητά μας μέσα από την εξάσκηση και την προσπάθεια.

Η δημιουργικότητα είναι ένα χαρακτηριστικό της προσωπικότητάς μας και μπορεί να εξελιχθεί. Ευτυχώς για όλους μας, για την αύξηση της δημιουργικότητας μας, η πραγματική εργασία που χρειάζεται να γίνει, είναι διασκεδαστική, ευχάριστη και μπορεί να γίνει οπουδήποτε. Δεν θα χρειαστεί να πάμε σε κάποιο γυμναστήριο και να εργαστούμε στους μυς της δημιουργικότητάς μας. 

Θα μπορούσαμε όμως να παρομοιάσουμε τη δημιουργικότητα με έναν μύ. Αν τον χρησιμοποιήσουμε, θα δυναμώνει συνεχώς και προοδευτικά. Και αν δεν τον χρησιμοποιούμε, θα γίνουμε ασταθείς και θα επιστρέψουμε στις παλιές μας συνήθειες. Όσο περισσότερο εργαζόμαστε με τη δημιουργικότητά μας, τόσο πιο δημιουργικοί θα γίνουμε. Και μετά από λίγο, όπως όταν πηγαίνουμε για καιρό στο γυμναστήριο, οι γύρω μας θα παρατηρούν και θα αρχίσουν να σχολιάζουν το δικό μας μυ δημιουργικότητας. Μπορεί να τους ακούσουμε να λένε,  “είναι τόσο δημιουργικός, ας ζητήσουμε τη βοήθεια του.” Ή, “έχει πάντα καλές ιδέες, ας δούμε τι πιστεύει ότι θα λειτουργούσε.” Οι προσδοκίες τους θα μας βοηθήσουν επίσης να παραμείνουμε δημιουργικοί.

Αν προκαλέσουμε τον εαυτό μας να δημιουργήσει περισσότερες ιδέες θα δημιουργήσουμε έργα που δείχνουν κάτι διαφορετικό. Η πρόκληση της δημιουργικότητας μας, θα μας οδηγήσει σε έργα που είναι εφευρετικά, διαφορετικά, περίεργα, ασυνήθιστα και διασκεδαστικά.

Ένα πράγμα που οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν όταν αναπτύσσουν τη δημιουργικότητά τους, είναι ότι οι άλλοι τους παρατηρούν και πιστεύουν ότι είναι λίγο περίεργοι ή εντελώς περίεργοι. Μπορεί να νιώσουμε ντροπή γιατί οι δικοί μας φίλοι και συγγενείς μπορεί να μας ρωτήσουν τι στην ευχή κάνουμε.

Ας είμαστε γενναίοι και επίμονοι. Γινόμαστε πιο δημιουργικοί, ακόμα κι αν στην αρχή νιώθουμε λίγο αμηχανία. Και την επόμενη φορά, με την εμπειρία πίσω μας, θα μπορούμε να προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο.

Η δημιουργικότητα είναι συχνά μια δημόσια πράξη. Και μπορεί να είναι κάτι που οι άλλοι πιστεύουν ότι είναι περίεργο. Αν σκεφτούμε όλες τις νέες μόδες, μοναδικές εφευρέσεις, ή πρωτοποριακές εργασίες, όλες έσπασαν τη σύμβαση και οδήγησαν στο μέλλον. 

Στον τομέα της δημιουργικότητας, μιλάμε συχνά για δύο διαφορετικούς τύπους σκέψης, τη συγκλίνουσα σκέψη και την αποκλίνουσα σκέψη. Και οι δύο τύποι χρειάζονται στην επίλυση προβλημάτων, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς για την αύξηση της δημιουργικότητάς μας θα χρησιμοποιήσει την αποκλίνουσα σκέψη. Η Wikipedia λέει ότι η αποκλίνουσα σκέψη είναι μια διαδικασία σκέψης ή μια μέθοδος που χρησιμοποιείται για την παραγωγή δημιουργικών ιδεών μέσα από τη διερεύνηση πολλών πιθανών λύσεων. Το κλειδί εδώ είναι στη δημιουργία πολλαπλών ιδεών. Η συγκλίνουσα σκέψη, από την άλλη, είναι η διαδικασία εστίασης και ανάπτυξης μιας λύσης, συχνά μέσω μιας λογικής διαδικασίας. Επικεντρώνεται σε μία λύση, την οποία στη συνέχεια βελτιώνει μέσω της κριτικής, της ανάλυσης, την εύρεση επιπλέον δημιουργικών ιδεών ή μέσω σκληρής δουλειάς. Συχνά όμως οδηγεί πάλι στην αρχική απάντηση. Βελτιώνει ελάχιστα την εστίαση της δημιουργικής εργασίας μας.

Ένας τρόπος για να αυξήσουμε τη δημιουργικότητα μας, είναι να αυξήσουμε την ικανότητα μας να αναπτύσσουμε πολλαπλές ιδέες και να καλλιεργούμε το σκεπτικό ότι η μόνη λάθος απάντηση είναι το να υπάρχει μόνο μία απάντηση. Όλοι πρέπει να είμαστε σε θέση να βρούμε περισσότερες από μία, και κατά προτίμηση πολλές απαντήσεις σε οποιοδήποτε πρόβλημα, και αυτό είναι το κύριο κίνητρο για να επικεντρωθούμε στην αποκλίνουσα σκέψη.

Η ανάπτυξη της αποκλίνουσας σκέψης μας είναι ο πυρήνας για την ανάπτυξη της δημιουργικότητάς μας. Είναι να κάνεις κάτι διαφορετικά κάθε φορά. Έχει να κάνει με την ανάπτυξη των συνηθειών μας και σπάζοντας τες. Αυτό, είναι ένα από τα πρώτα βήματα, για να είναι κάποιος περισσότερος δημιουργικός.