Εσύ, είσαι ένας επικοινωνιακός τύπος?

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είσαι ένας επικοινωνιακός τύπος? Και αν ναι, ποιος είναι ο ορισμός που θα έδινες στον επικοινωνιακό? Τι κάνει ο επικοινωνιακός που δεν το κάνει ο μη επικοινωνιακός? Ποια χαρακτηριστικά έχει? Τι δεν είναι? Και αν δεν θεωρείς τον εαυτό σου επικοινωνιακό, που το αποδίδεις?

Παρόλα αυτά, θα ήθελες να είσαι περισσότερο επικοινωνιακός? Πολλές ερωτήσεις. 

Ποιος δεν θέλει να είναι επικοινωνιακός και να τον αντιμετωπίζουν και οι άλλοι ως τέτοιο. Η πιο σωστή διατύπωση, είναι να έχει επικοινωνιακές ικανότητες, όμως κρατάμε το επίθετο όπως και όλοι στις μέρες μας γιατί έχουμε συνηθίσει να προσωποποιούμε ιδιότητες. Βλέπουμε έναν να φωνάζει και να επιβάλλεται σε μία συνάντηση και λέμε είναι πολύ επικοινωνιακός, ή κάποιον να μιλάει με ώρες στο τηλέφωνο, διασκεδάζοντας τον ακροατή του, ή κάποιον άλλο που συνεχώς διακόπτει μία συζήτηση για να πει την άποψη του και τελικά να γίνουν τα πράγματα όπως θέλει. Είναι όμως όλοι αυτοί επικοινωνιακοί τύποι?

Στο βιβλίο του Κάρνεγκι με τίτλο “Ξεχωρίστε από το πλήθος”, αναφέρει κάτι πολύ ωραίο για τους επικοινωνιακούς. Λέει συγκεκριμένα, ότι απαιτούνται δύο διαφορετικές ιδιότητες για να είναι κάποιος επικοινωνιακός. Η πρώτη ιδιότητα είναι η αισιοδοξία. Επικοινωνιακός και απαισιόδοξος, ακούγεται δύσκολο έτσι δεν είναι? Κάποιος επικοινωνιακός, που συνήθως μένει αξέχαστος, κοιτάζει πέρα από την παρούσα κατάσταση και οραματίζεται ένα καλύτερο μέλλον. Το πως και το πότε θα έρθει αυτό, δεν τον αφορά. Λεπτομέρειες!

Η δεύτερη ιδιότητα λέει πως είναι να διατυπώνει αυτό το όραμα του για ένα καλύτερο μέλλον, με απλά λόγια, ώστε να το καταλαβαίνουν όλοι. Πρέπει κανείς να μιλάει απλά και κατανοητά, τόσο απλά που τα λεγόμενα του να μπορούν να αναπαραχθούν εύκολα. Ωραία ιδιότητα αυτή. Από πόσους “επικοινωνιακούς” και “ηγέτες” (βάλε και τις δύο λέξεις δίπλα δίπλα αν θες) έχουμε ακούσει δυσνόητες προτάσεις, χωρίς νόημα για το σύνολο, μόνο και μόνο για να μπερδέψουν και να …ξεμπερδέψουν!

Αισιοδοξία και απλά λόγια, λοιπόν, να η συνταγή, η πιο απλή για τον επικοινωνιακό. Θετική βούληση. Επιθυμία να επικοινωνήσεις με τον διπλανό σου, να συνεννοηθείτε και να συμπορευθείτε. 

Παρατήρησε τον εαυτό σου τώρα και δες αν αυτές οι δύο ιδιότητες υπάρχουν στη δράση σου, στην καθημερινότητα σου. Αν νιώθεις ότι έχεις αισιοδοξία, μια γενικότερη θετική βούληση, μια σκέψη ότι τα πράγματα στο τέλος θα πάνε καλά και έρχονται καλύτερες ημέρες. Παρατήρησε επίσης αν το μεταδίδεις αυτό με απλούς τρόπους, αν οι γύρω σου λαμβάνουν τα μηνύματα που θέλεις να λάβουν, χωρίς να σου κάνουν πολλές ερωτήσεις και χωρίς να φεύγουν από την συντροφιά σου με ένα σύννεφο θολούρας πάνω από το κεφάλι τους, από το μπέρδεμα. Και τέλος, όταν τα δεις όλα αυτά, παρατήρησε αν πραγματικά θέλεις να επικοινωνήσεις με τους άλλους ανθρώπους ή έχεις εγκλωβιστεί στη σπηλιά του απόλυτου δίκιου σου. 

Το πρώτο βήμα για να αλλάξουμε κάτι είναι η αυτοπαρατήρηση. Μέσα από αυτή, ξεκινά η αλλαγή. Τα βήματα μετά είναι πολλά, όμως το πρώτο αυτό βήμα, είναι το πιο σημαντικό. Γιατί αν δεν το δεις, πως θα το αλλάξεις?