Δεν μπορείς να μεταδώσεις κάτι που δεν έχεις.

Μου αρέσει αυτή η πρόταση. Συμφωνώ σε μεγάλο βαθμό μαζί της.

Ίσως θα συμπλήρωνα το εξής: δεν μπορείς να μεταδώσεις κάτι που δεν έχεις, για πολύ μεγάλο διάστημα.

Κάποια στιγμή θα αποκαλυφθεί η απάτη.

Είναι όμως αλήθεια έτσι?

Ξέρω, μπορεί να έρθετε να μου πείτε, όχι Φωτεινή δεν είναι έτσι. Στην εποχή μας, ισχύει το ότι δηλώσεις είσαι, αρκεί να έχεις πολύ καλό marketing, remarketing και social media, digital strategy, ή ότι άλλο σας έρχεται στο νου. Και μπορεί να έχετε δίκιο.

Το βλέπουμε.

Βλέπουμε για παράδειγμα να γράφονται και να πωλούνται βιβλία που σε άλλες εποχές θα ήταν μόνο καλά για προσάναμμα στο τζάκι. Και να είναι ευπώλητα σαν κουλούρια στου Ψυρρή για τουλάχιστον 6 μήνες. Ή βλέπουμε να έχουν χιλιάδες ακόλουθους, οι οποίοι ψωνίζουν και ότι τους προωθούν, άνθρωποι, που επί της ουσίας γνωρίζουν ελάχιστα για την ιστορία της μόδας, δεν έχουν μια βαθιά σχέση με τη μόδα, έναν ρόλο. Ναι, είναι αλήθεια. 

Τι όμως μεταδίδουν? Τι μπορούν να μεταδώσουν? Μήπως αυτό που μεταδίδουν είναι απλά κάτι προς γρήγορη βρώση, και κανείς μετά δεν το θυμάται? Τι στα αλήθεια μας έχει μείνει στο νου από αυτούς?

Ή, ας υποθέσουμε, ότι εγώ θέλω να πείσω τους ανθρώπους κάθε πρωί να σηκώνονται από τα χαράματα και να κάνουν γυμναστική και διαλογισμό και να διαβάζουν κάτι εμπνευστικό γιατί πιστεύω ότι αυτό θα αλλάξει σε βάθος χρόνου τη ζωή τους και θα τους βοηθήσει να πετύχουν ότι ονειρεύονται ή τουλάχιστον κάποια από αυτά. 

Αν η ίδια όμως, είμαι όλη μέρα σε πλατφόρμες ψυχαγωγίας, στα κοινωνικά δίκτυα και χαζολογώ, βουλιαγμένη σε έναν καναπέ μπροστά στην τηλεόραση, και ας φαίνομαι fit, ή ξυπνώ τρέχοντας κάθε πρωί για να πάω στη δουλειά μου και τηρώ αυτό που προτείνω μία φορά το μήνα και αν, σύντομα θα αποκαλυφθώ. Γιατί θα ξέρω το ψέμα μου , την ανειλικρίνεια μου. Και κάποια στιγμή θα αδυνατώ να το κάνω άλλο, να το υποστηρίζω. Θα κάνω κάποιο κενό, μια λακκούβα στις δράσεις μου. 

Ή αν ως διευθυντής ή ιδιοκτήτης μίας επιχείρησης, μιλάς συνεχώς για αξίες όπως ακεραιότητα, ειλικρίνεια, συνέπεια, ενώ όλες οι δράσεις σου είναι ανέντιμες, ασυνεπείς και δεν σέβονται τους υφισταμένους σου, πως μπορεί κάποιος στα αλήθεια να εμπνευστεί από εσένα και να σε ακολουθήσει?

Και κάτι ακόμα: πόσες φορές έχουμε δει φαινομενικά τέλειους ανθρώπους, όμορφους, πετυχημένους, πλούσιους, στα πρότυπα που προωθεί η κοινωνία ως ιδανικά, και σύντομα καταλήγουμε να μαθαίνουμε ότι κατέρρευσαν, ή ότι εθίστηκαν σε κάτι, ή ότι πάσχουν από κατάθλιψη?

Γιατί λες να συμβαίνει αυτό?

Η δική μου υπόθεση είναι γιατί δεν είναι πράγματι, εσωτερικά, αυτό το οποίο αποφάσισαν να μεταδώσουν προς τα έξω. Και γιατί διάλεξαν αυτό να μεταδώσουν, κρίνοντας από το λεγόμενο marketplace, από το τι θέλει η αγορά. Τι πουλάει. Δεν ενστερνίζονται το ίδιο τους το μήνυμα. Δεν το έχουν κάνει βίωμα τους, κτήμα τους. Δεν είναι το μήνυμα τους.  Έχουν κατασκευάσει μία ιδεατή εικόνα, βασισμένη στα αποδεκτά πρότυπα της κοινωνίας και της εποχής, ώστε να γίνουν αποδεκτοί και να νιώθουν ότι τώρα αξίζουν και θα αναγνωριστούν. Και θα κερδοφορήσουν από αυτή την αναγνώριση Όμως το πρόβλημα παραμένει. Πρόκειται για μία μάσκα. Και βαθιά μέσα τους το ξέρουν ότι είναι ανειλικρινής. Πρώτα απέναντι στον εαυτό τους και μετά απέναντι στους άλλους.

Ένας άνθρωπος που τον κυριεύει το μίσος δεν μπορεί να μεταδώσει αγάπη. Πως να το κάνει? Ένας άνθρωπος που ψεύδεται στον ίδιο του τον εαυτό ότι είναι ακέραιος, ευτυχής και ισορροπημένος, πως και για πόσο καιρό μπορεί να το παραδίδει αυτό το μάθημα?;Ένας γεμάτος με αμφιβολίες πως θα μεταδώσει τη σιγουριά? Ο εσωστρεφής την εξωστρέφεια? Ο αδύναμος την δύναμη?

Μία παράφραση αυτής της πρότασης θα μπορούσε να είναι, δεν μπορείς να μεταδώσεις κάτι που δεν είσαι. Διάλεξε επίθετο και δες το να επιβεβαιώνεται. Σου ανέφερα μόνο μερικά. Ο άνθρωπος δεν μπορεί να κρυφτεί. Τουλάχιστον, για μεγάλο διάστημα.

Ίσως να έχει την ψευδαίσθηση ότι δραπετεύει, ότι αλλάζει τη ζωή του με το να αλλάζει τις εξωτερικές συνθήκες, πέρα όμως από την επιφανειακή αλλαγή των καταστάσεων, θα τοποθετηθεί πάντα στο ίδιο σημείο της βαθμίδας. Εκεί που τον τοποθετεί ο βαθμός υπευθυνότητας, ακεραιότητας και αγάπης που κατέχει. Ο κόσμος γνωρίζει και θα έρθει να του δείξει το κενό, την ανεντιμότητα του, τους φόβους του. Ακόμα και αν έχει καλό μάρκετινγκ. Ακόμα και αν όλοι γύρω του, τον αφήνουν να νομίζει ότι είναι ή έχει αυτό που μεταδίδει, γιατί απλά τους είναι αδιάφορο, ή τους κουράζει και αποφεύγουν τη σύγκρουση αλλά κυρίως, από ευγένεια.

Για αυτό σου λέω, δείξε αυτό που είσαι. Κάτι άλλο, δεν έχεις.