Γίνε το καλύτερο που μπορείς και κάνε μια δουλειά που αγαπάς.

Έχεις ακούσει ποτέ για τον Άβρααμ Μάσλοου?

Αν όχι, να σου πω ότι ήταν Αμερικανός ψυχολόγος, διάσημος για τη θεωρία ιεράρχησης των αναγκών του ανθρώπου, στην κορυφή της οποίας βρίσκεται η αυτοπραγμάτωση. Η πυραμίδα του ξεκινά από τις βασικές, πρωταρχικές ανάγκες του ανθρώπου, όπως είναι η τροφή, η στέγη και η ένδυση για να φτάσει στην κορυφή με την αυτοπραγμάτωση. Για τον Μάσλοου, το να αποτύχει κάποιος έστω και να προσπαθήσει να φτάσει την αυτοπραγμάτωση, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την απογοήτευση και τη δυστυχία. 

Πιο συγκεκριμένα είπε κάποτε:

Εάν σκοπεύετε να είστε οτιδήποτε λιγότερο από ό, τι μπορείτε να είστε, πιθανότατα θα είστε δυσαρεστημένοι όλες τις ημέρες της ζωής σας.

Αβραάμ Μάσλοου

Πως μπορείς να ωφεληθείς από αυτή την πληροφορία, λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι μάλλον έχουμε μόνο μία ζωή και αξίζει να τη ζήσουμε όντας την μεγαλύτερη διάρκεια αυτής, ευτυχισμένοι?

■ Καταρχήν, προσδιόρισε σε ποια από τις ακόλουθες ομάδες ανήκεις:

(Α) στους τυχερούς γιατί γνώριζες από πολύ μικρή ηλικία τι ήθελες να κάνεις?

(Β) ανήκεις μήπως στην πλειοψηφία που έμαθε και έγινε καλός σε κάτι το οποίο στη συνέχεια έγινε και η εργασία της ζωής τους ή 

(Γ) μήπως ανήκεις στην 3η κατηγορία, όλους τους υπόλοιπους που δεν βρήκαν ποτέ σε τι είναι καλοί και τι τους ενδιαφέρει.

■ Αν ανήκεις στην Α ή στη Β ομάδα, τότε είσαι τυχερός. Ωστόσο, η αληθινή ευτυχία δεν προέρχεται από το να κάνεις ό,τι θέλεις μόνο, έτσι απλά. , Βρίσκεται στο να το κάνεις αυτό χρησιμοποιώντας το μέγιστο των δυνατοτήτων σου. Οπότε στόχευε ψηλά. Μπορεί να αποτύχεις αλλά αυτό είναι πιο ικανοποιητικό από το να στοχεύεις χαμηλά και να πετυχαίνεις κάθε φορά. 

■ Αν βρήκες τον εαυτό σου στην ομάδα  Γ πιθανότατα να σε έχει συμπαρασύρει η δουλειά σου. Ίσως να κάνεις σκέψεις όπως «Η δουλειά μου είναι εντάξει. Πληρώνει το  δάνειο / ενοίκιο μου. ” Εάν είσαι ένας από αυτούς, πρέπει να αναρωτηθείς:” Θέλω πραγματικά να περάσω το υπόλοιπο της ζωής μου κάνοντας αυτή τη δουλειά; “Εάν η απάντηση είναι όχι, τότε προσδιόρισε τι θέλεις να κάνεις και μπες στη δράση για να το πετύχεις. 

Είναι σημαντικό να θέτεις έγκαιρα τις κατάλληλες ερωτήσεις στον εαυτό σου και να απαντάς με ειλικρίνεια. Μέσα από τις ερωτήσεις, συνήθως αποφασίζει κανείς σύντομα να μπει στη δράση. Να κάνει κάτι για να αλλάξει αυτό που μόλις ανακάλυψε πως τον δυσαρεστεί.

Μερικές ερωτήσεις για σένα:

■ Μένω στη συγκεκριμένη δουλειά , απλώς για να πληρώνω τις υποχρεώσεις μου;

■ Αν απάντησα ναι στην προηγούμενη ερώτηση, έχω την αποφασιστικότητα, το κίνητρο και την τόλμη να κάνω κάτι γι ‘αυτό τώρα;